الکتروتراپی : شرایط ،کاربرد و هزینه
الکتروتراپی ، مجموعه ای از روش ها با استفاده از انواع مختلف انرژی الکتریکی برای اهداف درمانی و پیشگیری است. عملی از اثرات عمومی، موضعی و نقطه ای وجود دارد که هر یک به یک روش باعث افزایش گردش خون، متابولیسم و عادی سازی تغذیه سلولی می شود. همه روش های الکتروتراپی در واکنش های خاص متفاوت هستند، بنابراین فقط یک متخصص می تواند دوره بهینه چنین فیزیوتراپی را تجویز کند .
به عبارت دیگر الکتروتراپی یک روش درمانی مبتنی بر استفاده از جریان الکتریکی است که در بیشتر موارد، برای از بین بردن درد با منشاء مختلف تجویز می شود. بارهای جریان الکتریکی کنترل شده از بدن عبور می کند و کار تمام سیستم های آن را بازیابی می کند. این تکنیک مبتنی بر دانشی است که بدن رسانای طبیعی ذرات باردار است.
الکتروتراپی چگونه انجام می شود؟
یک جلسه الکتروتراپی برای رسیدن به اثر مطلوب کافی نیست. معمولاً پزشک 5 تا 10 جلسه استفاده از این روش را تجویز می کند. طول دوره بستگی به ماهیت بیماری دارد . معمولا 5 جلسه اول درد را کاهش می دهد، سپس متخصصان کار را برای از بین بردن علت درد هدایت می کنند . مراحل هر 2 روز و گاهی هر روز انجام می شود.
الکتروتراپی کاملا بدون درد است و باعث ناراحتی نمی شود. جریان از طریق سیم ها از پایانه های دستگاه به الکترودها می گذرد. الکترودها در ناحیه خاصی از بدن بیمار که نیاز به درمان دارد ثابت می شوند. صفحات فلزی کوچک با پدهای پارچه ای مرطوب به پوست متصل می شوند. جریان به طور مداوم یا دوره ای به شکل پالس (بسته به روش درمان) به ناحیه مورد نظر فرستاده می شود .
الکتروپراپی در زعفرانیه
برای استفاده از خدمات الکتروتراپی در زعفرانیه در کلنیک مجهز ، با پرسنل مجرب و تحت نظر متخصص ارتوپدی ، کافی است به کلینیک فیزیوتراپی لیان مراجعه کرده با با شماره مرکز تماس بگیرید تا راهنمایی شوید.
انواع الکتروتراپی
الکتروتراپی با فرکانس پایین
جریان فرکانس پایین به عنوان یک عامل درمانی برای تحریک بافت ها استفاده می شود (درمان محرک الکتریکی). همچنین می توان از تحریک الکتریکی که شامل روشی برای تأثیرگذاری بر عضلات ضعیف شده با استفاده از جریان الکتریکی با فرکانس پایین است نیزاستفاده نمود . تحریک الکتریکی باعث انقباضات غیرارادی مکرر عضلات می شود که به تقویت آنها کمک نموده و از ایجاد آتروفی عضلانی جلوگیری می کند.
موارد مصرف الکتروتراپی با فرکانس پایین عبارتند از:
– شرایط دردناک اعصاب، عضلات و مفاصل حساس (به عنوان مثال، نورالژی عصب سیاتیک و صورت، درد در پشت سر، کمر، درد در مفصل شانه)
– تنش یا ضعف عضلانی
– اختلالات گردش خون در اندام ها
– تحریک سیستم عصبی و ماهیچه ها
جریان فرکانس پایین به عنوان یک عامل محافظتی در برابر چنین بیماری خطرناکی مانند ترومبوز استفاده می شود که به ویژه برای بیماران بستری یا پس از عمل مهم است. اگر پد زیر الکترود با محلولی از یک ماده دارویی مرطوب شود که توسط جریان از طریق پوست به بافت ها تزریق می شود و تأثیر مثبت ذاتی آن بر بدن بیمار دارد، عمل جریان مستقیم با فرکانس پایین افزایش می یابد.

الکتروتراپی با فرکانس متوسط
درمان الکتریکی با جریان فرکانس متوسط، تداخل جریان متناوب دو فرکانس است. به این روش تداخل درمانی نیز می گویند.
در طول این روش، به مدت 10 تا20 دقیقه، 4 الکترود بر روی بدن بیمار اعمال می شود (برای جریان متقاطع). دستگاه باید طوری نصب شود که بیمار قلقلک ملایم و دلپذیری را احساس کند. جریان فرکانس متوسط تا حدودی قوی تر از جریان فرکانس پایین است. با استفاده از آن، اثر ضد درد سریعتر به دست می آید، گردش خون شدیدتر می شود و جذب در این مورد موثرتر است.
از این روش برای تحریک بافت های بدن نیز استفاده می شود. نشانه های استفاده از این روش درمانی عبارتند از :
– درد عضلانی
– درد ناشی از بیماری های دژنراتیو ستون فقرات
– درد در مفصل شانه
– کبودی و جراحات
– رگ به رگ شدن
– شکستگی های استخوانی که به خوبی بهبود نمی یابند.
الکتروتراپی با فرکانس بالا
درمان با جریان فرکانس بالا به درمان موج کوتاه، دسی متر و مایکروویو تقسیم می شود.
با موج کوتاه و همچنین با استفاده از جریان فرکانس پایین)، جریان الکتریکی از بدن انسان عبور می کند. در همین حال، هنگام استفاده از دسی متر و مایکروویو تراپی، انرژی الکتریکی تابشی روی بدن بیمار اثر می گذارد. در این صورت نیازی به اتصال الکترود به بدن بیمار نیست، کافی است یک ساطع کننده انرژی الکتریکی مخصوص به سمت فرد هدایت شود. در طول الکتروتراپی با جریان فرکانس بالا، از گرمای عمیق حاصل می توان برای افزایش گردش خون در لایههای عمیق تر بافتها و اندامهای داخلی و همچنین برای کاهش التهاب و آرامش بدن استفاده کرد.
جریان الکتریکی فرکانس بالا نباید روی بیماران دارای ایمپلنت (مانند ضربان ساز یا سایر اشیاء فلزی در بدن آنها) برای جلوگیری از آسیب الکتریکی استفاده شود.
موارد استفاده از الکتروتراپی
الکتروتراپی به طور گسترده در پزشکی استفاده می شود. متخصصان روشی را برای بهبودی سریع پس از جراحی یا آسیب تجویز می کنند. الکتروتراپی به درمان درد مفاصل، ماهیچه ها و سیستم قلبی عروقی کمک می کند . از این روش در زیبایی برای بهبود وضعیت پوست استفاده می شود.
پزشکان انجام این روش را برای بیماری های زیر توصیه می کنند:
– انواع مشکلات ستون فقرات (استئوکندروز، فتق)
– سندرم تونیک عضلانی
– آرتروز، آرتریت
– بیماری های سیستم عصبی (بی خوابی، روان پریشی و …)
– هر گونه سندرم درد
– آمیوتروفی
– بیماری رینود
– رگ های واریسی
– سندرم کلیماکتریک
– زخم
– فشار خون بالا
– زخم های تروفیک
– التهاب مزمن پوست
– التهاب در ناحیه تناسلی
– دیسکینزی صفراوی
بسته به بیماری، پزشک نوع الکتروتراپی را تجویز می کند. این روش به ویژه در ترکیب با سایر روش های درمانی، به ویژه با ماساژ، بسیار موثر است.
انواع روش های الکتروتراپی
الکتروتراپی دارای انواع و روش های مختلفی می باشد. ما در این مطلب قصد داریم نکاتی را در رابطه با آن ها بیان کنیم. این روش ها شامل:
• تحریک الکتریکی عصب با عبور از پوست ((TENS
• تحریک الکتریکی عصب از بخش زیرین پوست (PENS)
• تحریک الکتریکی عضله ها (EMS)
• روش جریان مداخله ای (IFC)
• میدان الکترومغناطیسی پالسی (PEMF)
• روش تحریک گالوانیک (GS)
1. روش TENS
در این روش ابتدا دستگاه الکتروتراپی را با استفاده از الکترود های یکبار مصرف به محل مورد نظر بر روی بدن بیمار وصل می کنند.
این الکترود ها جریانی را از روی پوست به بدن وارد می کنند که باعث تحریک عصب های حسی می شود. این کار باعث می شود که درد به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
بر روی دستگاه هایی که در این روش از آن ها استفاده می شود دکمه هایی قرار داده شده است که کی می توان به مشکل و میزان درد بیمار، فرکانس دستگاه را بالا و پایین کرد.
خوب است بدانید که روش TENS در برخی از افراد بسیار موثر است و در برخی دیگر هیچ نتیجه ای ندارد. این موضوع کاملا به شرایط فیزیکی بیمار بستگی دارد.
2. روش PENS
این روش به دو صورت انجام می شود. یا عصب ها را با استفاده از الکترود ها از زیر پوست تحریک می کنند و یا به عضلات بدن بیمار به مقدار معنی شوک وارد می کنند.
شاید فکر کنید که این روش دقیقا همانند روشTENS باشد، اما تفاوت آن ها در نوع الکترود هایی است که برای تحریک عصب استفاده می کنند.
3. تحریک عضله ها در روش EMS
در الکتروتراپی، با تحریک عضله ها روند بازسازی آن ها را افزایش می دهند. روش EMS دقیقا برای همچین منظوری انجام می شود. در این روش الکترود ها را از دستگاه به طور مستقیم به عضله هایی وصل می کنند که ضعیف شده اند و کارایی کمتری دارند.
سپس جریانی که به عضله ها وارد می شود، باعث می شود که آن ها به حرکت در آیند و حالت بازسازی و انقباض به خود بگیرند.
توجه داشته باشید که برخی افراد روش EMS را برای پرورش اندام نیز پیشنهاد می کنند؛ ما به شما توصیه می کنیم که تحت هیچ شرایطی از روش EMS جهت پرورش اندام استفاده نکنید.
4. روش IFC
این روش مقداری شبیه به روش TENS می باشد. در این روش جریانی را با فرکانس بالا به عمق پوست پوست وارد می کنند.
این روش معمولا برای افرادی که گردش خون پایینی دارند و مواردی مانند کم کردن اسپاسم های عضلانی و افزایش دامنه حرکت در افرادی که جراحی کرده اند استفاده می شود.
5. روش PEMF
جهت آن که سلول ها عملکرد بهتری داشته باشند از روش PEMF برای تحریک آن ها استفاده می شود.
امروزه پزشکان این روش درمانی را به افرادی که استخوان های آن دچار شکستگی شده است توصیه می کنند، که نتایج بسیار مطلوبی نیز داشته است.
این روش همچنین برای شوک دادن به استخوان ها جهت رشد و جوش خوردن آن ها نیز استفاده می شود.
6. روش GS
در این روش همانند روش EMS الکترود ها به طور مستقیم به قسمت مورد نظر وصل می شوند. البته با این تفاوت که این روش برای درمان بافت هایی از بدن که دچار آسیب شدید شده اند با ورم و خون ریزی همراه اند استفاده می شود.در این روش در یک طرف الکترود ها یک پد مثبت قرار گرفته است که دمای قسمتی که دچار تورم شده است را پایین می اورد و باعث کاهش گردش خون می شود. در طرف دیگر یک پد منفی قرار دارد که گرما را دوباره به محل متورم شده باز می گرداند.
این کار در نهایت باعث می شود که گردش خون بالا رود و محل مورد نظر وارد روند بهبودی شود.