مانوال تراپی : شرایط،کاربرد و هزینه
مانوال تراپی یا درمان دستی روشی است که در طی آن برای تأثیر درمانی-مکانیکی با کمک دستان فیزیوتراپیست بر روی سیستم اسکلتی عضلانی بیمار به منظور از بین بردن اختلال حرکتی استفاده می شود که اساس آن درمان فرآیندهای پاتولوژیک در ستون فقرات، مفاصل و عضلات با استفاده از تکنیک های دستی است .
مانوال تراپی چه مشکلاتی را برطرف می کند؟
برای افرادی که مشکلات کمر و مفاصل دارند، سردردهای مکرر را تجربه می کنند، محدودیت حرکات (مثلاً به دلیل سفتی عضلات) را تجربه می کنند استفاده از این روش بسیار موثر است . مانوال تراپی ستون فقرات می تواند بیماران را از درد بیماری شایعی مانند پوکی استخوان نجات دهد.
متخصص قادر به بهبود وضعیت مادران جوان پس از بارداری و زایمان است. فیزیوتراپیست با استفاده از تکنیکهای خاص، درد ستون فقرات و دیسکهای بین مهرهای را بهبود میبخشد و در این روش بر روی عضلاتی کار میکند که اضافه بار را تجربه کردهاند .
ممکن است تعجب آور به نظر برسد، اما گاهی اوقات آسیب شناسی سیستم اسکلتی عضلانی می تواند درد را در شکم یا در ناحیه قلب تحریک کند. دلیل کاهش حدت بینایی اغلب نقض در ناحیه اتصال جمجمه به ستون فقرات است. بنابراین، روش های درمان دستی می تواند به عنوان یک جزء جدایی ناپذیر از درمان بیماران در سایر زمینه ها مانند : قلب، گوارش، چشم پزشکی و غیره استفاده شود.
هدف اصلی مانوال تراپی
هدف اصلی مانوال تراپی ، از بین بردن انسداد حرکات در بخشهای حرکتی، عمدتاً در مهرهها و همچنین سایر مفاصل است. نظرات مختلفی در مورد عوارض جانبی و موارد منع درمان دستی وجود دارد، اما همه اینها فقط به حرفه ای بودن فیزیوتاپیست، سواد او در زمینه تشخیص آسیب شناسی و انتخاب روش تأثیرگذاری بر بیمار مربوط می شود.
تکنیک های مانوال تراپی شامل چیست؟
تکنیک های اصلی مورد استفاده توسط متخصص عبارتند از:
– دستکاری که شامل انجام حرکات تند و شدید در ناحیه آسیب دیده است . ددر این هنگام، صدای خرد شدن مشخصی شنیده می شود. پس از این دستکاری دامنه حرکتی افزایش یافته و از شدت درد در مفاصل و ستون فقرات کاسته می شود.
– به حرکت درآوردن
این تکنیک شامل مجموعهای از تکنیکها است که در طی آن انواع حرکات مانند کشش، تثبیت، چرخش و فشار بر روی سیستم اسکلتی عضلانی اعمال میشود. در نتیجه، نه تنها ترمیم فعالیت حرکتی رخ می دهد، بلکه گردش خون نیز عادی می شود ومتابولیسم در ناحیه آسیب دیده فعال می شود.
این فعالیت ها باید توسط افراد متخصص انجام شود ، زیرا بی دقتی در اقدامات می تواند منجر به آسیب به مفصل یا بافت نرم شود.
– تکنیک های نرم. این تکنیک ها، با حداقل قدرت و مدت، با هدف مطالعه دقیق هر یک از مشکلات مانند درد در مفاصل، تون عضلانی، و غیره انجام می شود . وظیفه متخصص از بین بردن تنش و به حداکثر رساندن آرامش بدن بیمار است.
جلساتی که در آنها از تکنیک نرم استفاده می شود کار باید بصورت مشترک پزشک و بیمار انجام شود. تمام دستکاری ها به موازات تمرینات تنفسی انجام می شود. از این تکنیک ها می توان در درمان گروه های بیمار مانند سالمندان و کودکان خردسال استفاده کرد. به دلیل نرمی و لطافت ضربه، جلسات مطلقاً با ناراحتی و درد همراه نیست.
همچنین تعدادی از تکنیک های اضافی وجود دارد که می توانند در طول جلسات مانوال تراپی نیز مورد استفاده قرار گیرند. مثلا:
– طب سوزنی که شامل عمل بر روی نقاط فعال بیولوژیکی با سوزن های نازک مخصوص است.
– طب فشاری – اصل روش مشابه روش قبلی است، اما متخصص در مکان های مناسب با نوک انگشتان فشار می دهد تا بتواند یک طب فشاری سبک انجام دهد.

نشانه های نیاز به استفاده از درمان دستی چیست؟
نشانه های اصلی استفاده از مانوال تراپی عبارتند از:
– کمردرد ناشی از پوکی استخوان
– فتق دیسک
– انحنای ستون فقرات
– رادیکولیت
– آرتروز که با درد و کاهش دامنه حرکتی مفصل همراه است.
– سردرد، سرگیجه
– محدودیت حرکات فعال به دلیل تنش عضلانی
– دوره نقاهت پس از آسیب های سیستم اسکلتی عضلانی.
جلسات برای افرادی که به دلیل فعالیت های حرفه ای خود ، سبک زندگی کم تحرکی دارند نیز مفید خواهد بود. یک فیزیوتراپیست ماهر می تواند به چنین بیمارانی کمک کند تا از انحنای ستون فقرات و سایر مشکلات سیستم اسکلتی عضلانی در شرایط حداقل بار جلوگیری کنند.
توصیه های عمومی پس از مانوال تراپی
پس از پایان جلسه مانوال تراپی توصیه می شود:
– حرکات ناگهانی انجام ندهید، چند دقیقه روی مبل بمانید و پس از آن نیز به آرامی بلند شوید.
– در طول روز بعد از عمل، فعالیت بدنی (بالا بردن بار سنگین تر از 3 کیلوگرم، انجام ورزش) را حذف کنید.
– از استفاده از حمام داغ ، سونا و جکوزی اجتناب کنید، زیرا حرارت حاصل از آنها می تواند منجر به ایجاد ادم در محل مورد نظر شود .
– از خود در برابر هیپوترمی محافظت کنید . بدین منظور پس از پایان جلسه، نباید بلافاصله در فصل سرد بیرون بروید، زیرا سرما می تواند باعث ایجاد اسپاسم عضلاتی شود که در طول عمل شل شده اند.
– از موقعیت های استرس زا دوری کنید.
رعایت تمام توصیه های پزشک معالج بسیار مهم است. اگر یک متخصص به شما توصیه کرد که تمرینات خاصی را انجام دهید، برای انجام آنها تنبلی نکنید. نتیجه نهایی درمان به میزان مشارکت بیمار در روند درمان نیز بستگی دارد. همچنین مصرف داروهایی که می توانند توسط متخصصان مربوطه تجویز شوند، مهم است.