ایمپلنت زانو چیست و از چی ساخته شده است؟

پروتز یا ایمپلنت زانو چیست؟ زانوها به عنوان ستون های بدن افراد شناخته می شوند، که وظیفه تحمل وزن را بر عهده دارند. با گذشت زمان بر اساس زندگی افراد و فعالیت های آن ها ممکن است، زانوها دچار فرسایش شوند. ساییدگی در مفصل زانو عملا باعث از کار افتادگی فرد می شود.

اما امروزه با پیشرفت هایی که در علم پزشکی حاصل شده است، دیگر نیازی نیست افراد درد طاقت فرسای فرسایش زانو را تحمل کنند. آن ها می توانند با استفاده از عمل ایمپلنت زانو مفصل زانو را تعویض کرده، به شکل عادی به زندگی خود ادامه دهند.

ایمپلنت زانو چیست؟

در پاسخ به پرسش ایمپلنت زانو چیست؟ باید بگوییم پروتزها که معمولا بات عنوان ایمپانت شناخته می شوند، دارای ساحتار خاصی هستند، اغلب آن ها را از جنس فلزات یا پلاستیک می سازند. ساختار این پروتزها به گونه ای طراحی شده اند، که به سادگی جایگزین عضو صدمه دیده می شوند.

در گذشته نه چندان دور فرسایش و درد زانو به عنوان یک مشکل در جامعه به شمار می رفت، که امکان درمان آن با روش های دیگر وجود نداشت. اما در حال حاضر با استفاده از پروتز یا ایمپلنت های زانو، به میزان زیادی درد افراد کاهش پیدا می کند. افراد بعد از انجام این جراحی می توانند بدون احتیاج به کمک دیگران کارهای روزمره ی خود را انجام دهند.

ایمپلنت زانو چیست؟

ایمپلنت زانو چیست و چه کاربردهایی دارد؟

امروزه می تواند انواع مختلفی از پروتزهای درمانی را در حوزه ی پزشکی مشاهده کنید. پزشکان با توجه به میزان آسیب دیدگی ودرد افراد از این پروتزها برای درمان افراد استفاده می کنند. پس از انتخاب پروتز زانو معمولا بیماران از پزشکان خود این سوال را دارند، جراحی ایمپلنت زانو چیست؟ آیا یک روش دائمی است؟

این شیوه ی درمانی را تقریبا به عنوان یک روش دائمی معرفی می کنند. در برخی موارد مشاهده شده، که افراد در سن پایین دچار این عارضه می شوند، این موضوع آینده ی شغلی آن ها را تخت الشعاع قرار می دهد. در این موقعیت پزشکان درمان با ایمپلنت را تجویز می کنند.

بیشتر بخوانید: نقرس چیست؟؛ علت، پیشگیری، تشخیص و درمان

انواع ایمپلنت زانو چیست؟

انواع ایمپلنت زانو چیست؟ در پاسخ باید گفت این پروتزها در مدل های مختلفی عرضه شده اند. پزشکان پس از انجام معاینه و مشاوره های لازم، با در نظر گرفتن شرایط بیمار بهترین گزینه پروتز را برای او انتخاب می کنند. در ادامه انواع ایمپلنت ها را معرفی خواهیم کرد.

·         تیبیال ثابت

یکی از انواع پروتزهای زانو که برای اکثر بیماران تجویز می شود مدل ثابت است. این نوع پروتز چندان قدرتمند نبوده و از تحرک بالایی برخوردار نیست. معمولا این نوع پروتز را برای بیمارانی پیشنهاد می کنند، که تحرک زیادی ندارند. ساختار این نوع ایمپلنت ها با استفاده از فلز و پلاستیک ساخته شده است.

در هنگام عمل جراحی قسمت فلزی این مدل پروتز به استخوان درشت نی بیمار اتصال پیدا می کند. بخش پلی اتیلن را به قسمت بالایی متصل می کنند. بخش پلاستیکی این پروتز عملکردی شبیه کوسن دارد، همین امر باعث می شود که استخوان ران چرخش داشته باشد و در نهایت سبب شده تا ایمپلنت ها در مدت زمان طولانی ساییده شوند و همین امر باعث شل شدن پروتز می شود.

·         تیبیال متحرک

در ادامه ایمپلنت زانو چیست؟ قصد داریم به معرفی نوع دیگری از این پروتزها بپردازیم. با توجه به نام ایم مدل ایمپلنت زانو، می توانیم تشخیص دهیم که از تحرک بالایی برخوردار است، معمولا برای افراد جوان که نیاز به تحرک بیشتری دارند تجویز می شود. متحرک بودن این مدل پروتز باعث می شود استخوان ها فشار کمتری را تحمل کنند. شدت فرسایش پلی اتیلن در این نوع پروتز زانو کمتر است و از انعطاف پذیری بالایی برخوردار می باشد.

همین امر موجب شده که ایمپلنت های متحرک عملکردی شبیه به زانوی واقعی داشته باشند.

انواع ایمپلنت زانو چیست؟

·         ایمپلنت زانو با طراحی Medial pivot

در این نوع از پروتزهای زانو از یک مدل تیبیال متحرک استفاده شده است، که باعث می شود عملکرد مفصل واقعی زانو به صورت تاثیرگذاری جایگزین گردد.

·         ایمپلنت حفاظت‌کننده رباط صلیبی خلفی (نامحدود)

ایمپلنت زانو چیست و نوع نامحدود آن چه عملکردی دارد؟ در هنگام استفاده از این نوع ایمپلنت احتیاجی به عوض کردن رباط صلیبی خلفی پای بیمار وجود ندارد. جالب است بدانید از این نوع پروتز زانو برای بیمارانی استفاده می کنند، که زانوی آن ها در وضعیت حادی قرار نداشته باشد.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی زانو

·         ایمپلنت جایگزین رباط صلیبی خلفی (محدود)

این مدل از ایمپلنت های زانو در مقایسه با نوع نامحدود عملکرد متفاوتی دارند، در این مدل لازم است که در کنار مفصل زانو بخش های دیگری از پای بیمار، مانند رباط صلیبی خلفی نیز با قطعه های پلاستیکی تعویض می گردند. این روش درمانی را معمولا برای بیمارانی تجویز می کنند، که صدمات شدیدی به زانوی آن ها وارد شده است.

در ادامه بحث ایمپلنت زانو چیست باید به این مطلب اشاره کنیم، که ممکن است که همه مفصل زانو یا بخشی که دچار آسیب شده است را تعویض می کنند. زمانی که نیاز به تعویض کل مفصل زانو باشد، استخوان هایی که در هر سه بخش زانو وجود دارد را تعویض می کنند.

   ایمپلنت جایگزین رباط صلیبی خلفی (محدود)

سخن پایانی

حال که متوجه شدیم ایمپلنت زانو چیست . چه عملکردی دارد؟ باید بدانید که این روش درمانی بین 15 تا 20 سال دوام دارند بنابراین باید در انتخاب آن ها نهایت دقت انجام بگیرد. در برخی موارد مشاهده شده است که افراد از فرسایش پروتزها و جنس نامرغوب آن ها شکایت داشته باشند.

برای پیشگیری از این موقعیت لازم است افراد به کلینیک های تخصصی و پزشکان حرفه ای مراجعه کنند. لازم است بیمار قبل از عمل جراحی با انواع ایمپلنت ها و عملکرد آن ها آشنا شود، مشاوره های لازم را دریافت نماید. در سال اخیر مشاهده شده که پزشکان اعتقاد داشته اند، که لازم است علاوه بر نوع ایمپلنت، لازم است جنس آن ها متناسب وضعیت بیماران باشد. در صورت عدم رعایت این موارد افراد نتیجه ی عکس را دریافت خواهند کرد.

کلینیک یاسر نژاد با تکیه بر متدها و روش های روز دنیا، پیش از عمل جراحی انواع مشاوره های لازم را در اختیار بیمار قرار داده و با توجه وضعیت جسمی او بهترین تصمیم را می گیرند.

دکمه بازگشت به بالا