چطور از غضروف مفصل زانو مراقبت کنیم؟

در تمام مفاصل بدن از جمله مفصل زانو یک لایه واسط بین دو استخوان درگیر در مفصل وجود دارد که غضروف مفصل زانو نام دارد.
این غضروف در تمام بدن با ارزش است ، خصوصاً در مفصل زانو که یک مفصل بسیار مهم و پر استفاده در بدن می باشد.

اگر کارآمدی مفصل زانو و فانکشنال آن کاهش پیدا کند ، باعث ناتوانی و عدم فعالیت طبیعی بدن و از کار افتادگی یکی از حسن های انسان یعنی تحرک و فعالیت های ورزشی می شود .

این غضروف پر اهمیت به صورت یک لایه نازک بر روی استخوان فمور یا استخوان بالایی وجود دارد که با بیماری پیشرونده تخریبی غضروف باعث حذف و تکه تکه شدن این غضروف در مفصل زانو می شود یعنی هرچه درجه آرتروز بیشتر باشد تخریب گسترده تری در زانو رخ می دهد و باعث درد بیشتر و عدم توانایی فرد در مفصل زانو و تحرک می شود.
پس این غضروف که به سختی قابل ترمیم است و معمولاً ترمیم نمی شود باید با استایل مناسب در زندگی و فعالیت های ورزشی مناسب و ادامه دار و جلوگیری از اوریوز شدن مفصل در ورزش های اشتباه و استایل زندگی اشتباه حفظ شود.

تقویت عضلات دو طرف که مفصل را درگیر می کند مانند کوادریسپس به بیماران توصیه می شود ، که با یک پیاده روی سبک روزانه و ترجیحاً داخل آب در صورتی که خط آب تا سینه بیمار بیاید که عمق مناسبی می باشد ، راه بروند و در حین راه رفتن حالت، رباتیک باشد و زانو خم نشود تا عضلات را تقویت کنند.
همچنین یک سری از ورزش ها نیز به بیماران توصیه می شود و در کنار آن ها از حرکاتی که باعث تخریب غضروف می شود مانند استفاده مکرر از پله خصوصا پایین رفتن از پله یا سطح های شیب داری که سرپایینی بوده و باعث می شود که وزن بدن بیشتر روی زانو تحمیل شود ، خودداری کنند.
چهار زانو یا دو زانو نشستن یکی از رفتارهای نامناسبی می باشد که باعث اوریوز شدن مفصل و از بین رفتن غضروف مفصل می شود تمام موارد دیگر مانند استفاده از دست دستشویی ایرانی نیز به بیماران توصیه می شود تا بتوانند غضروف مفصل را حفظ کنند.

زمانی که غضروف از بین می رود و درجات مختلف آرتروز به وجود می آید و درمان های مناسب انجام شده و به مرحله ای که شامل اواخر درجه سه است می رسد ، مرحله چهارم شروع می شود و وقت آن است که با توجه به سن مریض مفصل زانو تعویض شود.
برای تعویض مفصل زانو در اتاق عمل یک برش در ناحیه جلوی زانوی بیمار ایجاد می شود . نحوه بیهوشی معمولاً به صورت اسپاینال یعنی از کمر به پایین است و بیهوشی عمومی برای بیمار انجام نمی‌شود که این مسئله حسن های خاص خودش را دارد و سعی می شود کمترین برش در زانو و با کمترین زمان به دلیل پایین آمدن خطر عفونت ، خونریزی و ریسک‌های مربوط به جراحی این جراحی انجام شود.
بر اساس بیومکانیک بدن برش هایی بر روی ناحیه فمور ناحیه ساق یا تیبیال و کشکک صورت می پذیرد و آن کامپوننت های مصنوعی یا پروتز های مصنوعی جایگزین مفصل می شود. یعنی تکه فلزی که به عنوان کامپوننت فمورال می‌باشد جای استخوان بالایی و تکه فلز دیگر در استخوان پایینی روی استخوان ساق که وزن بدن بر روی آن قرار می گیرد جایگزین می شود و یک لایه بینابینی پی وی سی یا پلی اتیلن مانند ، جای غضروف از دست رفته در بین دو تیکه فلز قرار می گیرد .

با توجه به آمارهای گرفته شده این مفصل مصنوعی در ۹۰ درصد بیماران در صورت استفاده مناسب و تکنیک های مناسب جراحی بیشتر از ۲۰ سال دوام می آورد.
برندهای استفاده شده در مفاصل مورد تایید وزارت بهداشت می باشد ولی ترجیح بر این است که از برندهای مرغوب و با استاندارد بالا استفاده شود که زمان بیشتری توی پا بماند و راندمان بهتری داشته باشد.

 

دکتر یاسر نژادی – متخصص ارتوپدی – جراح زانو

✵ انجام بیش از 200 جراحی اختصاصی تعویض مفصل زانو در سال با با بی حسی موضعی 

✵ تعویض مفصل زانو – PRP زانو – تزریق ژل زانو

برای دریافت نوبت ، مشاوره و معاینه  ، تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *