انواع دردهای زانو چگونه تشخیص و درمان می شوند؟

دردهای زانو به طور کلی دو نوع از آنها وجود دارد: درد حاد و درد مزمن. درد حاد زانو ممکن است ناشی از جراحت تند، به عفونت وابسته باشد، در حالی که درد مزمن زانو عمدتاً به عوارضی مانند آرتریت یا در برخی موارد به عفونت ها مرتبط باشد.

 انواع دردهای زانو

برای بیماری که با درد زانو مراجعه می‌کند گزینه های مختلفی در فیلد کاری ارتوپدی قرار می گیرد . از آسیب هایی که به مفصل زانو می رسد اگر بیمار مسن باشد و علائمی از آرتروز یا تخریب دژنراتیو مفصل زانو داشته باشد که شاید ۸۰ درصد کار ارتوپدی به این قسمت قضیه برمی گردد . پارگی های مینیسک را می توانیم داشته باشیم. التهاب بافت سینوویوم را می‌توانیم در بیماران داشته باشیم . در ادامه شما را با انواع دردهای زانو آشنا خواهیم کرد.
زانو بر خلاف اندام ها و بافت های دیگر بدن یک مفصل مکانیکال است . یعنی علاوه بر آن دردی که دارد ، ممکن است منشاء درد کل بدن باشد . مثلاً بیمار آرتریت روماتوئید دارد. بنابراین در مفاصل و جاهای دیگر نیز درد دارد و این مفصل زانو نیز می تواند جزئی از اجزای بدن باشد .


بیمار نقرس دارد و می‌تواند آن رسوبات را داخل مفصل زانو نیز جمع شده باشد . علاوه بر این زانو مفصل مکانیکال بوده و می تواند دچار ضایعه و آسیب شود .
ساده ترین مثالی که می توان زد آوریوز شدن مفصل زانو است . یعنی طرف علاقه دارد هفته ای یک ، دو یا سه بار به صورت مرتب کوهنوردی کند ، ورزش سنگین انجام دهد ، از مفصلش به عنوان یک فوتبالیست یا به عنوان کسی که یک ورزش حرفه ای انجام می دهد به زانو فشار و آسیب می رساند ، بیشتر از حد نرمال استفاده می کند که می‌تواند عاملی بر درد باشد .
متاسفانه چون یک مفصل مکانیکال است و آن دردی که ایجاد می شود در کنارش به خاطر عدم استفاده از آن مفصل به خاطر درد ، باعث آتروفی عضلات خصوصا عضله کوادریسپس یا عضله چهار سر ران می شود و این ضمن آتروفی عضله ، باعث می شود مفصل بیشتر درد بگیرد .
درد بیشتر باعث می شود که استفاده ی کمتری از مفصل زانو شود و استفاده کم از مفصل زانو باعث آتروفی و تحلیل عضله می شود که باز این باعث تشدید درد در ناحیه زانو می شود. برای هر کدام از این ها ما تجویز جداگانه‌ای داریم .

حتی ممکن است بیمار درد سایکوسوماتیک داشته باشد. واقعا هیچ اثر و آثاری از یک مشکل پاتولوژیک در آن زانوی بیمار نبینیم . بیمار از نظر روحی ، روانی و عصبی دچار ناراحتی بوده و این درد را به زانو منتقل کرده است و ما هیچ ضایعه و آسیبی در زانو نمی توانیم شناسایی کنیم .

تشخیص افتراقی انواع درد های زانو

بیمارانی داریم که معمولاً در سنین میانسالی و بیشتر در افرادی که اضافه وزن دارند ، تحرک بیشتری دارند با درد هایی در ناحیه مچ پا ، کف پا یا پاشنه پا مراجعه می کنند .تشخیص افتراقی های متعددی را برای دردهای این ناحیه داریم .

اولین نکته‌ای که خودم همیشه سعی می‌کنم مد نظر قرار دهم، انحراف یا عدم طبیعی بودن آناتومیک آن ناحیه می باشد . یعنی ما در بیمارانی که لاکسیته لیگامانی دارند باعث پس پلانوس یا صافی کف پا می شود ، بیمارانی که انحراف دارند ، این انحراف باعث عدم توزین مناسب وزن یعنی گرانیگاه بدن به جای آن که در مهره S1 یا جای دیگری از بدن انتقال وزن را به صورت طبیعی بین دو تا پا تقسیم کند تا به یک نقطه از پا فشار وارد نشود. آن مکانیسم بیو مکانیک بدن به هم می ریزد و نقاطی از کف پا بیشتر در معرض انتقال وزن یا فشار می گیرد که ممکن است در طولانی مدت باعث استهلاک ، فرسایش ، آرتروز زودرس ایجاد کند و در کوتاه مدت دردهایی که بیمار از آن شاکی است و معمولاً این دردها در زمان تحرک بیشتر یا استفاده بیشتر از مفصل ، ایجاد شود. دردهای زانو بسیار رنج آور هستند و افرادی که با این مشکل روبرو هستند بدنبال یک راه درمان دائمی می باشند.

تمام این ها را به صورت یک به یک تفکیک می کنیم. یعنی بیماری ممکن است با یک بیماری سیستماتیک مراجعه کند که این بیماری می‌تواند نقرس یا گوت ، دردهای روماتیسمی ، دیابت ، افزایش تری گلیسیرید خون ، دیفنیشنسی یا کاهش بعضی از مواد معدنی در بدن مانند منیزیم ، ویتامین A ، ویتامین D باشد ، تمام اینها باید تفکیک شوند.
بیماری که تروما به آن وارد شده است ، بیماری که انحراف یا دفورمیتی دارد، صافی کف پا دارد ، حتی در کنار این درد ها ممکن است ، نیم نگاهی هم به خار پاشنه داشته باشیم . یعنی بیماری به ما مراجعه کند که دردی در ناحیه داخلی پا دارد و این درد معمولاً در طول روز شب ها او را اذیت نمی‌کند ، اما روزها در ساعات ابتدایی روز که بیمار از خواب بیدار می شود در چند ساعت ابتدایی اذیت بیشتری را برای بیمار ایجاد می کند.

دردهای روماتیسمی نیز می باشند که آنها هم ممکن است باعث درد خصوصاً در مفصل مچ پا شوند . چون در پا مفاصل متعدد ، ارگان ها ، اندام ها ، تاندون ، عضلات و اجزایی است که به خاطر نزدیک بودن ساختمان های مکانیکی شان به همدیگر ، خود بیمار نتواند تشخیص درستی در محل درد برای خودش بگذارد که آیا مفصل است یا استخوان کجای پا مشکل دارد؟
کیست های متعددی نیز می تواند داخل استخوانی وجود داشته باشد ، آوریوز مفصل هست. یعنی کسی که سالم است و هیچ مشکلی ندارد اما از مفصل به دلیل ورزشکار بودن ، کوهنوردی طولانی مدت ، وجود پله های زیاد در محل کار یا منزل استفاده زیاد کرده باشد. آن مسائل هم می تواند باعث درد در ناحیه بعضی از مفاصل پا شود که با تشخیص صحیح و درست و با کمک وسایلی که پاراکلینیک محسوب می‌شوند مانند آزمایش خون ، گرافی از مفاصل به درد واقعی بیمار و با سورس اصلی درد بیمار می رسیم و درمان مناسب را برای بیمار انجام می دهیم .

درمان دردهای زانو

برای درمان دردهای زانو راه های مختلفی وجود دارد. آسیب را باید بررسی نمود . ممکن است نیاز باشد که با آرتروسکوپی به عنوان تشخیصی با دوربین آرتروسکوپی وارد زانو شویم و داخل مفصل زانو را ببینیم .
ممکن است بیمار آسیب دژنراتیو یا استئوآرتریت داشته باشد و آن بحث آرتروز را داشته باشد و غضروف مفصل تخریب شده باشد .
با توجه به سن ، تصمیماتی گرفته می‌شود که در سن مناسب و تخریب گسترده بهترین تصمیم به جراحی و آرتروپلاستی یا تعویض مفصل زانو این پروسه ختم شود . 

در هر صورت در هر مریض ابتدا سعی می‌کنیم با داروهای ضد التهاب ،  فیزیوتراپی در کنار استراحتی که بیمار به مفصل می دهد ، باعث افزایش ‏فورس و توان عضله می شود و اگر مفصل آوریوز کرده باشد ، سطح فعالیت مفصل باید کاهش یابد و به تدریج سعی می کنیم مشکل بیمار حل شود و این مشکل باید رفع شود. یعنی یکی از حسن های خلقت و چیزهایی که انسان از آن استفاده می برد تحرک است و اگر با درد و ناراحتی برای بیمار همراه باشد، باعث مختل شدن زندگی روزانه می شود و در نهایت ما به هر طریق ممکن باید سعی کنیم که این درد را در بیمار صد در درصد از بین ببریم.

بیشترین علت دردهای زانو از چیست؟

بیشترین علت دردهای زانو ممکن است به عوامل مختلفی برگرفته از اصلی‌ترین موارد زیر باشد:

  1. التهاب مفصل زانو (آرتریت): التهاب مفصل زانو ممکن است به عنوان نتیجه‌ای از بیماری‌های آرتریتی مانند آرتروز زانو (OA)، آرتریت روماتوئید، یا آرتریت نفروپاتیک به وجود بیاید. این التهاب مفصل زانو معمولاً با درد، تورم و محدودیت در حرکت زانو همراه است.
  2. آسیب‌های ورزشی: فعالیت‌های ورزشی، به خصوص ورزش‌هایی که نیاز به خم شدن و گرداندن زانو دارند، می‌توانند منجر به آسیب‌های مختلفی شوند. این آسیب‌ها شامل اسپرین، پارگی رباط صلیبی زانویی، پارگی رباط منشوری، و غیره می‌شوند.
  3. عوامل سنی: با گذشت زمان، مفاصل و بافت‌های زانو ممکن است به خصوص در افراد مسن تخریب شوند. این تخریب ممکن است به تعویض مفصل زانو منجر شود و درد زانو ایجاد کند.
  4. آسیب ناشی از حملات: زانوها از حملات و آسیب‌های مختلف نظیر خوردگی، برخورد، یا سقوط در معرض قرار دارند که ممکن است به دردهای زانو منجر شوند.
  5. آسیب در نتیجه استفاده نادرست: استفاده نادرست از زانو در فعالیت‌های روزمره یا ورزشی می‌تواند به تنش‌های عضلانی و درد زانو منجر شود.
  6. عفونت: عفونت‌های مختلف می‌توانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم به درد و التهاب زانو منجر شوند.
  7. تمامیت بدنی نادرست: تمامیت بدنی نادرست و قامت نامتناسب می‌توانند فشار اضافی بر زانو ایجاد کرده و درد زانو را تشدید کنند.

در هر صورت، اگر شما با درد مزمن زانو مواجه شده‌اید، بهترین راه اقدام به مشورت با یک پزشک تخصصی است تا تشخیص دقیق و درمان مناسب برای وضعیت شما تعیین شود.

 

دکتر یاسر نژادی – متخصص ارتوپدی – جراح زانو

✵ انجام بیش از 200 جراحی اختصاصی تعویض مفصل زانو در سال با با بی حسی موضعی 

✵ تعویض مفصل زانو – PRP زانو – تزریق ژل زانو

برای دریافت نوبت ، مشاوره و معاینه  ، تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *