تزریق پلاسما به زانو
تزریق پلاسما به زانو یا عمل PRP زانو یکی از شیوه های نوین درمانی است . برای کسانی که از آسیب دیدگی های مفصل زانو رنج می برند ، و بدنشان به مسکن ها و فیزیوتراپی پاسخ نمی دهد ، از تزریق پلاسما برای به تعویق انداختن عمل تعویض مفصل استفاده می کنند .
در این روش با تزریق پلاکت های خون بیمار به زانو سبب کاهش درد و بهبود عملکرد مفصل می شوند . این شیوه درمانی عملی سالم و کم عوارض بوده زیرا از پلاسمای خون بیمار برای درمان استفاده می شود . برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه شوید .
عمل تزریق پلاسما به زانو چیست ؟
تزریق پلاسما به زانو یک روش درمانی است که در آن پلاسمای خون بیمار به زانو تزریق می شود . پلاسما ، بخش مایع خون است که شامل آب ، پروتئین ها ، آنتی بادی ها ، فاکتورهای رشد و سایر عوامل ضروری برای جذب و تغذیه سلول ها است . برای تهیه پلاسما ، نمونه خون بیمار گرفته می شود . سپس با استفاده از سانترفیوژ پلاسما را از بخش های دیگر خون جدا می کنند .
تزریق پلاسما به زانو به منظور درمان مشکلات مربوط به زانو انجام می گیرد . این مشکلات شامل ؛ آرتروز (سایش مفصل زانو) ، آسیب های ناشی از ورزش یا صدمات ، التهابات زانو ( مانند آرتریت روماتوئید ، آرتریت گوتی و آرتریت مفصلی ) و مشکلات در رگ ها و عروق زانو می باشند .
مکانیسم اصلی اثر تزریق پلاسما به زانو مربوط به عوامل موجود در پلاسما است . پلاسما حاوی عوامل رشد بوده که به تحریک فرایند های التیام بخشی و بازسازی بافت های زانو کمک می کند . همچنین ، پلاسما دارای عوامل ضد التهاب است که به کاهش التهاب در زانو کمک کرده علاوه بر این ، پلاسما شامل فاکتورهای رشد است که فرایند بازسازی بافت های زانو را تسریع می بخشد .
اجرای تزریق پلاسما به زانو معمولا در چند جلسه انجام شده تا تأثیر مطلوب حاصل شود . عملیات تزریق معمولاً سریع و غیر دردناک است و بیمار ممکن است پس از تزریق زمان کوتاهی در کلینیک بستری باشد .
بیشتر بخوانید: بلاک عصب سوپرا اسپایناتوس چیست ؟
مزایای تزریق پلاسما به زانو
امروزه تزریق پلاسما به زانو از روش های سالم و پیشرفته پزشکی به شمار می رود . این روش درمانی مزایای بسیاری برای افرادی که با بیماری های مختلف زانو دست و پنجه نرم می کنند ، دارد . مزایای تزریق پلاسما شامل ؛ کمک به تحریک فرایند های التیام بخشی ، کاهش التهاب ، افزایش میزان بازسازی بافت و کاهش نیاز به جراحی می باشد .
به درمان آسیب های ناشی از ورزش کردن کمک می کند . سبب بهبود عملکرد زانو شده و به ورزشکار کمک می کند ، که به زودی به فعالیت های خود ادامه دهد .
بیماری آرتروز درد بسیار زیادی برای بیماران ایجاد می کند . با تزریق پلاسما به این بیماران جلوی پیشرفت بیماری را گرفته و در برخی بیماران کاملا متوقف خواهد شد .
التیام بخش درد های عضلانی بیماران بوده و تورم و التهاب ناشی از درد و بیماری را کنترل کرده و باعث کاهش آن می شود .
روشی آسان ، سریع و غیر تهاجمی می باشد . همان طور که در مطالب قبلی گفته شد ، به سبب کار برد پلاسمای خون بیمار درمانی تضمینی با امنیت بالاست ، این فرآیند تقریبا در پروسه زمانی ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت به صورت تزریق انجام می گردد .
با این حال ، مهم است بدانید که به زانو یک روش درمانی نسبتاً جدید بوده و برای همه موارد مناسب نیست . قبل از اقدام به این روش ، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید ، تا از مزایا و معایب آن برای شرایط خاص خود مطلع شوید .
مراقبت های بعد از تزریق پلاسما به زانو
برای این که بعد از تزریق پلاسما به زانو زود تر به نتیجه دلخواه برسید باید به نکات مراقبتی توجه کنید . در این جا به چند نکته اشاره می کنیم :
پس از تزریق پلاسما بیمار درد کمی در قسمت زانو احساس می کند . این درد قابل تحمل بوده و نشان دهنده این است که بدن به درمان پاسخ مثبت داده و از علائم شروع بهبودی در بیمار می باشد .
روز اول پس از تزریق پلاسما را به طور کامل استراحت کنید . از روز دوم به بعد راه بروید ، اما از انجام کار هایی که بر روی زانو ها فشار وارد می کند ، بپرهیزید . بعد از تزریق باید آب زیاد بنوشید تا بدن هیدراته بماند . تا سه روز بعد از تزریق پلاسما از کمپرس سرد و گرم محل تزریق خودداری کنید . تا سه روز بعد از تزریق حمام نکنید .
در دو هفته اول از خوردن مشروبات الکلی و موادی که حاوی کافئین هستند ، به شدت بپرهیزید . در هفته اول از استعمال مواد مخدر و دخانیات دوری کنید . پس از بهبودی کامل رژیم غذایی سالم بگیرید ، و وزن خود را کم کنید ، تا فشار بر روی زانو ها کم شود .
بیشتر بخوانید: پی آر پی زانو
تزریق پلاسما به زانو به چه کسانی توصیه می شود ؟
به طور کلی تزریق پلاسما به زانو برای افرادی که بیماری های زمینه ای نظیر ؛ دیابت ، انواع سرطان ، تیروئید و بیماری های خاص و تنفسی ندارند ، به نتیجه مثبت می رسد . تزریق پلاسما برای تمام گروه های خونی قابل انجام می باشد ، مگر کسانی که سطح پلاکت پایین تری داشته و باید با پزشک معالج صحبت کنند .
گروه های سنی مختلف هیچ محدودیتی برای تزریق پلاسما به زانو ندارند . افرادی که سیگار و دخانیات مصرف نمی کنند ، پاسخ مطلوب تری از این روش درمانی دریافت خواهند کرد .
کلام آخر
تزریق پلاسما به زانو یک روش درمانی موثر ، بی خطر و کم عوارض است . که برای درمان و کنترل آسیب های زانو و به تاخیر انداختن تعویض مفصل به کار می رود . پلاسمای مورد نیاز را از خون بیمار گرفته و پس از فرآیند جدا سازی آن را به بیمار تزریق می کنند .
این روش درمانی حتما باید تحت نظر پزشک متخصص ارتوپد صورت گیرد . دکتر یاسر نژادی از پزشکان مجرب در زمینه ارتوپد به خصوص جراحی های زانو است . این پزشک ماهر و گروهش در فضای مجازی نیز فعالیت دارند . با مراجعه به وب سایت ایشان ، اطلاعات موثقی درباره چگونگی تزریق پلاسما به زانو به دست بیاورید .